Gehoorschade op werk: wie is aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Dagelijks worden veel werknemers blootgesteld aan lawaai. Tijdens werkzaamheden in bijvoorbeeld een productiehal of op een bouwplaats, kan het aantal decibel flink oplopen. Langdurige blootstelling aan lawaai kan zorgen voor blijvende gehoorschade. Wie is er aansprakelijk voor dit letsel?

Werkgever aansprakelijk voor gehoorletsel

Wanneer u letsel oploopt tijdens of door uw werkzaamheden, spreken we van een arbeidsongeval of beroepsziekte. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schadeposten die als gevolg van het letsel ontstaan, ook jaren later. Uw werkgever is verplicht om werknemers te beschermen tegen het oplopen van gehoorschade of ander letsel.

Werkgever aansprakelijk stellen

Heeft u (gehoor)schade opgelopen op uw werk? Neem dan contact op met een gespecialiseerde advocaat van Joosten Advocaten. Wij zijn ervaren in het bijstaan van slachtoffers van beroepsziekten of arbeidsongevallen.

Een letselschadetraject kan lang duren. Daarom is het belangrijk dat u zich vertrouwd voelt bij de advocaat. De letselschadeadvocaten van Joosten Advocaten komen graag met u in contact voor een vrijblijvende kennismaking.

Gehoorschade als beroepsziekte

Het oplopen van gehoorschade geldt als een van de meest voorkomende beroepsziekten. Er wordt met diverse beschermingsmiddelen gewerkt, toch blijft het risico op gehoorschade bestaan.

Er zijn veel beroepen waar lawaai een rol speelt. Bijvoorbeeld bij het beheren van zware industriële machines, het werk met luide apparaten op de bouwplaats of het werk in een bar of café met een constant hoog geluidsniveau.

Letsel door lawaai

De blootstelling aan hard geluid zorgt voor letsel. Gehoorletsel heeft een grote impact: niet alleen door pijnklachten, maar ook door de schade aan levensvreugd. Het niet meer goed kunnen genieten van muziek of het niet kunnen deelnemen aan een sociale aangelegenheden heeft een grote impact op het leven.

Bovendien gaan gehoorklachten vaak gepaard met klachten als duizeligheid, een drukkend gevoel of hoofdpijn.

Vormen van gehoorschade

Er zijn verschillende vormen van gehoorschade die zich voor kunnen doen.

– Lawaaidoofheid

Wanneer u last heeft van lawaaidoofheid (of lawaaislechthorendheid) heeft u moeite met het horen van de toonhoogte rond 4000 Herz. Dit is de toonhoogte van spraak en muziek. U kunt gesprekken en muziek dus minder goed verstaan en geluiden minder goed onderscheiden.

– Tinnitus

Tinnitus is een verzamelnaam voor allerlei oorklachten die te maken hebben met het horen van een brommende, piepende of fluitende suis in uw gehoor. U lijkt deze suis te horen, maar eigenlijk gaat dit om een schijngeluid.

Velen kennen tinnitus als verschijnsel na bijvoorbeeld het bijwonen van een optreden zonder gehoorbescherming. U kunt dan een suis ervaren, enkele uren later of de dag erna. Dit geluid kan aanhouden of op willekeurige momenten terugkomen. Tinnitus kan een ernstige impact op uw leven hebben.

– Hyperacusis

Als u aan hyperacusis leidt, bent u overgevoelig voor geluiden. Dit gaat dan om alledaagse geluiden, als het klinken van borden bij het uitruimen van de vaatwasser, de klingelende bel bij een spoorwegovergang of het afgaan van een schelle ringtone van een telefoon.

Deze vorm van ‘hypergevoeligheid’ voor geluiden kan dagelijks voor veel stress en pijnklachten zorgen.

– Diplacusis

Bij diplacusis heeft u een verschil in het gehoor tussen uw linker- en uw rechteroor. Diplacusis staat ook bekend als ‘dubbel horen’. Wanneer u last van diplacusis heeft, hoort u een geluid anders in uw linker- dan in uw rechteroor.

– Disortie

Disortie is het vervormen van geluiden in uw oor. De geluiden, bijvoorbeeld stemmen of muziek, zijn dan niet meer te verstaan. Ook kunnen de geluiden pijnlijk zijn en voor hoofdpijn of andere lichamelijke klachten zorgen.

Letselschade en arbeidsrecht

Heeft u een vraag over schadeposten bij gehoorschade, uw rechten als slachtoffer of uw rechten als werknemer?

Joosten Advocaten heeft een team van advocaten gespecialiseerd in letselschade en arbeidsrecht. Wij komen op voor de rechten van slachtoffers en werknemers. Kunt u juridische bijstand gebruiken, of heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met een van onze experts.