Letselschade bij zorgpersoneel: werken onder hoge druk

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

De zorgsector staat onder hoge druk. Met de zorg voor patiënten die lijden aan corona heeft het ziekenhuispersoneel het zwaar. Het is soms lastig voor werkgevers in de zorg om deze druk te verlichten. Oud-zorgmedewerkers die in een nieuwe sector zijn gaan werken of met pensioen zijn, worden ingezet om de drukte op te vangen. Ook buiten ziekenhuizen hebben zorgmedewerkers en verplegers veel te maken met extra druk, maatregelen en spanningen. Dit kan zorgen meebrengen voor de medewerkers, zowel zakelijk als privé.

Arbeidsomstandigheden in de zorg

Door een tekort aan beschermingsmiddelen kan het voor verpleegtehuizen of thuiszorg lastig zijn de juiste zorg te geven en zich ook aan de RIVM-richtlijnen te houden. Dit vergroot de kans op besmetting met het coronavirus en uitval door ziekte van medewerkers.

Kans op arbeidsongevallen

Helaas loopt ook een medewerker in de zorg zelf kans op letselschade. Die kans is nog groter door de huidige crisis. Door de soms extreme omstandigheden waar zorgverleners onder werken is de kans op arbeidsongevallen gegroeid. Het draaien van lange diensten, het werken met patiënten die in slechte fysieke toestand in isolatie liggen en de zorgen om eigen gezondheid geeft druk op medewerkers. De hoge werkdruk kan ertoe leiden dat taken minder zorgvuldig worden uitgevoerd en dat er arbeidsongevallen plaatsvinden.

Zorgplicht werkgevers geldt ook voor psychische gezondheid

Een zorgmedewerker zet zich in voor patiënten en cliënten met het doel om optimale zorg te verlenen. Het kan veel druk opleveren wanneer men ziet dat patiënten of cliënten lijden onder deze crisis, ook zonder zelf coronapatiënt te zijn. Het niet kunnen ontmoeten van vrienden of familie en de angst bij kwetsbare groepen om besmet te raken kan veel stress veroorzaken bij betrokkenen.

Het is mogelijk dat deze stress zich bij medewerkers in de zorg ophoopt. Door de hoge prestatiedruk en verwachtingen die aan zorgpersoneel worden gesteld schakelt een medewerker over in automatische piloot en gaat het verlenen van zorg boven alles. De eigen psychische gezondheid kan op de achtergrond raken. Helaas kan dit betekenen dat psychische problemen zich ophopen en mogelijk na de coronacrisis aan het licht komen.

In deze tijd is het belangrijk om goed te zorgen voor het zorgpersoneel. Zorgmedewerkers zijn hard nodig, nu en in de toekomst. Voor werkgevers en werknemers is het belangrijk ook stil te staan bij de psychische gezondheid. Ook daarbij geldt voor werkgevers een zorgplicht.

Letselschade advocaat

Bent u werkzaam in de zorg en heeft u vragen omtrent uw rechten en plichten? Of hebt u te maken met fysiek en/of psychisch letsel en wilt u advies over uw situatie? Joosten Advocaten is gespecialiseerd in letselschade en arbeidsrecht. Een advocaat van Joosten Advocaten helpt u graag.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de coronacrisis en het arbeidsrecht. Bekijk de pagina Coronadossier voor meer artikelen.