Posttraumatische stressstoornis of PTSS

Alex Verhoeven Advocaat letselschade, mede-oprichter

De gevolgen van een PTTS zijn veel groter dan gedacht waardoor het dagelijks functioneren ernstig verstoord kan zijn. Dit heeft gevolgen voor het sociale leven, studie of werk. Door het ongeval hebben slachtoffers een kort lontje gekregen of kunnen ze zich niet goed meer concentreren op hun werk. Daardoor reageren zij soms heftig op hun omgeving. Hierdoor is werken vaak een onmogelijke opgave en kan er lange arbeidsongeschiktheid ontstaan. Niet zelden is dit uiteindelijk de reden dat slachtoffers hun baan kwijtraken. De inkomensschade is dan gewoon toerekenbaar, ook al zijn de lichamelijke klachten verdwenen.

Schadevergoeding

Het risico op het krijgen van een PTSS hangt af van het soort traumatische gebeurtenis dat is meegemaakt. Cijfers tonen aan dat mensen die eerder traumatische ervaringen hebben meegemaakt of een psychiatrische voorgeschiedenis hebben meer risico lopen op een PTSS. Vaak spelen er opeens ook dingen uit het verleden of problemen in de relatie. Bij de schadebegroting is het van belang om te bepalen hoe het zonder het ongeval was gegaan. De schade wordt ruim toegerekend. Dit betekent dat het inkomensverlies kan worden gevorderd indien er geen aanwijzingen zijn dat het slachtoffer ook zonder het ongeval was uitgevallen. Om dit te bewijzen heeft het zin om een psychiatrische expertise te laten uitvoeren.

Onbegrip bij posttraumatische stressstoornis

Het hebben van een posttraumatische stressstoornis stuit vaak op veel onbegrip. PTSS gaat vaak samen met depressie, angststoornissen en verslaving. Bij een aantal mensen is het niet zo zeer het trauma zelf, maar zijn het juridische of lichamelijke problemen in samenhang met het trauma die de kans op posttraumatische stress verhogen. Mensen die al eerder een ongeval hebben meegemaakt, hebben een verhoogde kans om na een ongeval posttraumatische stress te ontwikkelen. Vooral het in gedachten blijven vermijden van traumagerelateerde situaties kan leiden tot meer posttraumatische stressklachten en tot een sociaal isolement. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Cijfers

Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking maakt minimaal één traumatische ervaring mee tijdens zijn of haar leven. Ongeveer 10% van deze mensen ontwikkelt een PTSS. Fysiek is er niets te zien aan het slachtoffer. Toch is arbeidsongeschiktheid vaak een gevolg van deze stressstoornis.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Of heeft u door een ongeval een PTSS gekregen en kunt u daardoor niet meer goed functioneren?  Mogelijk komt u in aanmerking voor een schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op met één van onze letselschadeadvocaten. U kunt ze bereiken via 020 – 330 79 50. Of neem contact op via ons contactformulier.