Schelden naar werkgever reden voor ontslag op staande voet?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Werknemers en werkgevers horen zich respectvol naar elkaar te gedragen. Als een werknemer ongepaste dingen zegt op de werkvloer, is dat natuurlijk erg vervelend voor de werkgever en collega’s. Maar is iets als schelden naar de werkgever reden voor ontslag op staande voet? Wij leggen u uit hoe ontslag op staande voet in zijn werk gaat en wanneer dit gepast is.

Ontslag op staande voet: wanneer is het gepast?

De relatie tussen werkgever en werknemer is ingewikkeld. Als er conflicten ontstaan op de werkvloer, is er dan ook niet één oplossing. Misschien wil de werkgever liever niet verder met zijn of haar werknemer, maar een vervelend voorval is niet altijd een legale reden voor ontslag op staande voet. Zo kan schelden op de werkvloer leiden tot serieuze gesprekken en zelfs tot een officiële waarschuwing, maar is het meestal niet meteen een reden voor ontslag.

In de regel geldt dat voor ontslag de werkgever het ongepaste gedrag moet kunnen aantonen en dat het voor langere tijd moet hebben plaatsgevonden. Er moet een dossier zijn aangelegd waarin ieder voorval beschreven staat. Ook moet de werkgever in het dossier aantonen dat er gesprekken zijn geweest met de werknemer. In zo’n gesprek moet de werkgever aan de werknemer uitleggen dat het gedrag, in dit geval een scheldpartij richting de werkgever, niet gepast is en dat het gevolgen kan hebben voor het dienstverband. Zo heeft de werknemer de mogelijkheid excuses aan te bieden en het gedrag aan te passen.

Rechtsbijstand bij ontslag

Gaat de werknemer écht over de schreef en is de situatie dermate onveilig dat ook andere werknemers klachten indienen? Dan kan er zeker reden zijn voor ontslag op staande voet. Eén keer schelden naar de werkgever is vaak niet voldoende, maar als er ook fysiek geweld aan te pas komt, heeft de werkgever meestal goede reden voor ontslag op staande voet.

Voor de werkgever overgaat tot ontslag op staande voet is het aan te raden om juridisch advies in te schakelen. Joosten Advocaten brengt de situatie voor u in kaart en bepaalt zo wat in juridisch opzicht de beste stap is. Soms is dat ontslag op staande voet, soms is een officiële waarschuwing meer op zijn plaats.

Arbeidsrechtadvocaat in Utrecht en Amsterdam

Wilt u meer weten over de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Utrecht? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te begrijpen hoe wij u kunnen helpen. Als u ook geïnteresseerd bent in de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam, bekijk onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.

Wij vertellen u graag meer over de redenen voor ontslag op staande voet. Hebt u andere vragen over uw situatie als werkgever of -nemer? Ook dan kunt u gerust vrijblijvend contact opnemen. Wij gaan graag met u in gesprek.