Uitschelden voor ‘fucking hoer’ geen reden voor ontslag op staande voet

Alex Verhoeven Advocaat letselschade, mede-oprichter

Een werknemer scheldt zijn teamleidster uit voor “fucking hoer” en wordt vervolgens op staande voet ontslagen. De werknemer was al ruim 10 jaar in dienst bij Sligro. De zaak komt voor de kantonrechter met de vraag of het ontslag op staande voet wel terecht is.

De werknemer ontkent zijn teamleidster op deze manier te hebben uitgescholden. Hij geeft aan dat de arbeidsverhouding tussen de teamleidster en het personeel al lange tijd ernstig verstoord was door haar vijandige manier van communiceren. Het personeel heeft hierover zelfs een petitie ingediend bij de werkgever.

Sligro stelt dat het aanbieden van de petitie geen bijzondere rol heeft gespeeld in deze zaak. Ook stelt Sligro dat het gedrag van de werknemer in strijd is met elke fatsoensnorm en dat zij dit niet hoeft te tolereren.

De kantonrechter stelt dat ontslag op staande voet een zeer zwaar middel is en dat alle omstandigheden daarbij moeten worden meegewogen. Het uitschelden voor “fucking hoer” overschrijdt de fatsoensnormen en een maatregel is zeker op zijn plaats, aldus de kantonrechter. De werknemer heeft zich in de 10 jaar dat hij werkzaam was bij Sligro echter nog niet eerder zo gedragen. Ook gezien de gespannen verhouding tussen de teamleidster en de werknemer is een ontslag op staande voet een te zware maatregel. Het ontslag op staande voet houdt daarom geen stand.

Dreigt voor u ontslag of heeft u andere vragen, neem dan contact met ons op.