Wat houdt een slapend dienstverband in?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Een slapend dienstverband houdt in dat een arbeidsovereenkomst in stand wordt gehouden, nadat een loonbetalingsverplichting aan een zieke werknemer ten einde komt. Bij een slapend dienstverband werkt de werknemer niet, maar ontvangt hij ook geen loon.

Het alternatief voor de werkgever is een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. De werkgever moet dan de transitievergoeding betalen.

Transitievergoeding

Het niet hoeven betalen van de transitievergoeding is voor veel werkgevers een belangrijke reden om te kiezen voor een slapend dienstverband.

De werkgever loopt echter ook risico’s:

  • Indien de werknemer weer beter wordt, is de werkgever verplicht om de werknemer te re-integreren op het werk.
  • De dienstjaren van de zieke werknemer blijven oplopen zolang het slapend dienstverband in stand wordt gehouden. Als de werkgever de werknemer op een later moment alsnog wil ontslaan, dan zal de transitievergoeding hoger uitvallen.

Ondanks deze risico’s zijn er momenteel vele slapende dienstverbanden in Nederland. Blijkbaar weegt het niet betalen van de transitievergoeding voor hen zwaarder dan de risico’s van het aangaan van een slapend dienstverband.

Veel werknemers met een slapend dienstverband zijn ontevreden, omdat ze liever een transitievergoeding ontvangen.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Op 28 mei 2019 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen door de Tweede Kamer. 

Door de nieuwe wet zal er vanaf 1 april 2020 een compensatieregeling gaan gelden. Dankzij deze compensatieregeling kunnen werkgevers een compensatie aanvragen als zij een transitievergoeding hebben betaald als gevolg van een ontslag wegens langdurige ziekte.

Het aanvragen van compensatie is mogelijk voor transitievergoedingen die zijn betaald vanaf 1 juli 2015. De hoogte van de compensatie is maximaal de betaalde transitievergoeding.

Met deze regeling hoopt de wetgever op meer tevredenheid bij zowel werkgever als werknemer. Naar verwachting zal het aantal slapende dienstverbanden hierdoor drastisch afnemen.

Meer over de WAB leest u in onze blog: De wet arbeidsmarkt in balans: de belangrijkste gevolgen op een rij

Advies slapend dienstverband en transitievergoeding

Wilt u meer weten over de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Utrecht? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te begrijpen hoe wij u kunnen helpen. Als u ook geïnteresseerd bent in de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam, kunt u onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam raadplegen.

Heeft u nog vragen over dit artikel? Of heeft u momenteel een slapend dienstverband en wilt u graag weten of u door de nieuwe wet alsnog in aanmerking kan komen voor een transitievergoeding van uw werkgever? Onze arbeidsrecht specialisten helpen u graag. Neem gerust contact op voor een gratis persoonlijk advies.