Ziek tijdens proeftijd: wat zijn mogelijke gevolgen?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Tijdens een proeftijd bij een nieuwe werkgever kunt u op elk moment het arbeidscontract beëindigen. Ook uw werkgever heeft dit recht. Als u tijdens uw proefperiode ziek wordt, mag een werkgever u dan met deze reden ontslaan?

Ontslag tijdens proeftijd wegens ziekte

Als u tijdens de proeftijd ziek wordt, mag uw werkgever uw arbeidsovereenkomst beëindigen, maar niet met de reden dát u ziek bent. Bovendien is het een regel dat de proeftijd niet verlengd mag worden met de tijd waarin u ziek geweest bent.

Er zijn uitzonderingssituaties waarbij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst onterecht is. In die gevallen kan een arbeidsrechtadvocaat u helpen. Dit is bijvoorbeeld het geval:

  • Wanneer een werkgever zich niet aan de wettelijke regels rondom het inzetten van een proeftijd houdt.
  • Wanneer een werkgever geen ”goed werkgeverschap” hanteert en misbruik maakt van de situatie.

Regels rondom proeftijd

Het is wettelijk vastgelegd in welke gevallen een werkgever wel of geen proeftijd mag toepassen. Die regels zijn als volgt:

  • Bij een contract van onbepaalde tijd of met de duur van twee jaar of langer mag een werkgever een proeftijd van 2 maanden hanteren.
  • Bij een contract korter dan twee jaar en langer dan zes maanden mag een werkgever een proeftijd van 1 maand toepassen.
  • Op een arbeidsovereenkomst met de duur van 6 maanden of minder mag er geen proeftijd worden toegepast.

Een proeftijd wordt alleen toegepast op een eerste arbeidscontract bij de werkgever. Wanneer het om het verlengen van een contract of het binnen 6 maanden herintreden van een oud-medewerker gaat, is een proeftijd niet rechtsgeldig.

Ontslag wegens ziekte

Tijdens de proeftijd mag een werkgever de overeenkomst direct beëindigen. Wat hierbij van belang is, is dat een werkgever wel zijn goed werkgeverschap in stand houd. Goed werkgeverschap is een plicht voor de werkgever en onderdeel van het arbeidsrecht.

Voor ontslag in de proeftijd is weinig redenering nodig, echter, er zijn rechterlijke uitspraken geweest waarbij een werkgever de werknemer onterecht ontslagen heeft tijdens een proeftijd.

Onterecht ontslagen tijdens proeftijd: voorbeeldsituatie.

Een voorbeeld van een onterecht ontslag tijdens proeftijd, is wanneer blijkt dat de werknemer zwanger is. Een werkgever mag zijn werknemer niet ontslaan wegens een zwangerschap. Dit zou dus ook niet de reden mogen zijn voor het beëindigen van een proeftijd.

In dergelijke zaken is het belangrijk om juiste bewijzen aan te dragen. Een arbeidsrechtadvocaat kan u helpen of adviseren over de benodigde bewijslast.

Schakel hulp in van een advocaat arbeidsrecht

Twijfelt u over de manier waarop uw arbeidsovereenkomst is beëindigd?Onderneem dan snel actie. Accepteer nooit zomaar uw ontslag en schakel de hulp van een arbeidsrecht advocaat in om u te verweren.

Wilt u meer weten over de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Utrecht? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te begrijpen hoe wij u kunnen helpen. Als u ook geïnteresseerd bent in de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam, kunt u onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam raadplegen.

Neem vrijblijvend contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Joosten Advocaten voor meer informatie. Wij zijn goed bereikbaar en helpen u graag verder.