Deel met een vriend

Leuk dat u een pagina onze website wilt doorsturen naar een vriend of bekende. Onderstaande pagina zal in zijn of of haar mailbox verschijnen.

×

Aansprakelijkheid voor dieren

Letsel door dieren

Uit onderzoek door De Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat er 8.100 slachtoffers per jaar op een Spoedeisende Hulp Afdeling behandeld worden als gevolg van een hondenbeet. Jaarlijks raken 9.100 mensen gewond tijdens paard- of ponyrijden. Tweederde van de blessures wordt veroorzaakt door een val van het paard of de pony. Daarnaast raakt één op de vijf slachtoffers geblesseerd door contact met het dier, bijvoorbeeld door een trap of schop van het dier of doordat het paard of de pony op de voet van het slachtoffer gaat staan. Ongeveer de helft van de blessures wordt opgelopen in een manege.

Bezitter van het dier is aansprakelijk

Bij een beet van een hond of kat is de eigenaar (risico) aansprakelijk. Dat betekent dat de aansprakelijkheid een gegeven is en dat de eigenaar van het dier slechts een beperkte mogelijkheid heeft om hier onder uit te komen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een waakhond een inbreker aanvalt. De bezitter is dan niet aansprakelijk. En evenmin indien een paard op hol slaat door de bliksem of door een straaljager. De manege kan meestal met succes worden aangesproken voor de val van een paard. De relatie van de betrokken partijen is niet relevant. Het kan dus ook gaan om de hond van uw vader of buurman. De verzekeraar moet gewoon betalen.

Neem contact met ons op

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. U kunt ook ons contactformulier gebruiken.

Print deze pagina Mail deze pagina