Schadevergoeding eisen bij een whiplash

Wat is whiplash?

Whiplash is een veelvoorkomend nekletsel waarbij het hoofd een plotselinge beweging naar voren, achteren of zijwaarts maakt. Door deze plotselinge slingerbeweging zijn zenuwen en spieren in uw nek overbelast. U kunt lange tijd last hebben van deze whiplash klachten. Het genezingsproces verschilt per persoon. De meest voorkomende klacht bij whiplash is een pijnlijke, stijve nek.

Andere symptomen van een whiplash zijn:

Het is verstandig dat u na het ongeval direct een arts bezoekt als zich whiplash symptomen voordoen. In de eerste plaats voor uw gezondheid en in de tweede plaats voor een eventuele letselschadeprocedure. Om uw schade te bewijzen is het namelijk belangrijk dat uw klachten door een arts zijn gedocumenteerd.

Oorzaken whiplash

De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een kop-staartbotsing. Dit is een botsing waarbij een andere auto achterop uw auto rijdt. Dit kan gebeuren als u in de file staat of voor een stoplicht aan het wachten bent, maar ook terwijl u aan het rijden bent.

Er zijn ook andere oorzaken voor een whiplash, bijvoorbeeld:

Whiplash schadevergoeding

Als een andere partij verantwoordelijk is voor het ongeval en u hier zelf geen schuld aan heeft, dan heeft u recht op een volledige schadevergoeding bij whiplash. Onder uw schade vallen niet alleen de (medische) kosten die u door het ongeval maakt, maar ook inkomstenverlies en smartengeld. Om uw schade vast te stellen moet de verzekeraar een vergelijking maken tussen uw situatie vóór en na het ongeval. Als u door de whiplash niet kunt werken en inkomsten misloopt, kan uw schade flink oplopen.

Uitgekeerde bedragen whiplash

Er bestaat geen standaard whiplash schadevergoeding. De bedragen die bij whiplash worden uitgekeerd variëren sterk en zijn van verschillende factoren afhankelijk, waaronder het verloop van uw herstel, de gevolgen op uw werk of in het huishouden, de gemaakte kosten enzovoort. U zult begrijpen dat het voor uw schade uitmaakt of u twee maanden uitvalt op uw werk of bijvoorbeeld twee jaar. In het eerste geval is de kans groot dat uw werkgever uw loon volledig doorbetaalt, terwijl u tijdens het tweede ziektejaar misschien nog maar 70% van uw loon krijgt uitbetaald. In veel gevallen geneest een whiplash na korte tijd, maar soms houdt een whiplashsyndroom langdurig aan. De behandelingen en therapieën die u dan nog kunt krijgen zijn niet gericht op genezing, maar op het bestrijden van de symptomen en het verminderen en accepteren van de klachten.

Veel voorkomende schadeposten bij whiplash zijn:

Pas wanneer u volledig van de whiplash bent hersteld of uw medische situatie stabiel is (medische eindsituatie) is duidelijk welke gevolgen de whiplash voor u heeft en kan uw schade worden berekend. Totdat uw volledige schade is vergoed, heeft u recht op voorschotten op de uiteindelijke schade. Joosten Advocaten vraagt het voorschot meteen aan zodra de aansprakelijk vaststaat. De ervaring leert namelijk dat u direct na een ongeval wordt geconfronteerd met (medische) kosten.

Smartengeld whiplash

Als u door een ongeval een whiplash heeft opgelopen, dan heeft u naast een letselschadevergoeding voor de materiële schade (de onkosten en het inkomensverlies) ook recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade, oftewel de emotionele en psychische schade. Voorbeelden hiervan zijn pijn, verdriet, slapeloze nachten, geestelijk leed of verminderde levensvreugde.

Het is niet eenvoudig om pijn, verdriet en leed met een geldbedrag te waarderen. Welk bedrag u uiteindelijk aan smartengeld ontvangt, is van verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van uw leeftijd, de impact van de whiplash en uw beperkingen. Om de hoogte van het smartengeld te bepalen, wordt uw zaak vergeleken met andere zaken. Uitspraken van rechters hierover zijn gebundeld in de Smartengeldgids.

Letselschade advocaat bij whiplash

Niet alle verzekeraars erkennen dat u door een whiplash (langdurig) klachten en beperkingen kunt hebben. Bij de afhandeling van uw schade kan dit voor vervelende discussies zorgen, zeker wanneer uw klachten langer aanhouden. Meestal biedt de verzekeraar een afkoopsom aan die lager is dan uw daadwerkelijke schade. Daarom is het verstandig dat u een letselschade advocaat inschakelt die u helpt bij het claimen en het onderbouwen van uw schade. De gespecialiseerde letselschade advocaten van Joosten Advocaten hebben jarenlange ervaring met whiplashzaken en weten precies hoe zij een maximale schadevergoeding voor u kunnen claimen. Ook als u zelf al met de verzekeraar in onderhandeling bent, doet u er goed aan om alsnog een advocaat in te schakelen. Volgens de wet heeft u hier recht op en moet de verzekeraar de advocaatkosten betalen.

Een praktijkvoorbeeld:
“Een loodgieter wordt van achteren aangereden en loopt een whiplash op. De verzekeraar ontkent dat hij door het ongeval blijvende klachten heeft opgelopen en wil hem afschepen met slechts 5.000 euro.
Nadat Joosten Advocaten de man bijstond deed de verzekeraar meteen een beter voorstel, namelijk een slotbetaling van 15.000 euro, maar ook hier nam de man geen genoegen mee. Nadat een onafhankelijk arts oordeelde dat zijn klachten ongevalsgevolg zijn, werd de zaak snel geschikt voor een totale vergoeding van 175.000 euro.”

Neem contact op
Joosten Advocaten helpt u graag bij letselschade/whiplash, zodat u een maximale schadevergoeding ontvangt. Neem contact met ons op voor letselschadeadvies.

Neem contact op

Laat uw arbeidsrechtelijke zorgen aan ons over. Neem nu contact op met Joosten Advocaten. We zijn er om u te helpen.

Daarnaast hebben we gekwalificeerde arbeidsrechtadvocaten:

Bel 0800 55 444 56 of laat hieronder uw gegevens achter.