Niet instemmen met ontslag, recht op transitievergoeding

Een werknemer werkt al ruim 15 jaar voor een autoschadeherstelbedrijf als voorbewerker. Helaas moet hij zich op enig moment ziek melden en lukt het hem niet om te re-integreren.

Na 2 jaar ziekte ontvangt de werknemer een brief van zijn werkgever met het verzoek de brief te ondertekenen. In de brief staat vermeld dat hij uit dienst zal treden en dat hij géén ontslagvergoeding ontvangt.

Advies: niet ondertekenen

De werknemer richt zich tot ons voor advies. Onze arbeidsrechtadvocaat raadt hem met klem af om dit voorstel te ondertekenen. Door de brief te ondertekenen zou hij zijn transitievergoeding mislopen. Elke werknemer die langer dan 24 maanden in dienst is bij zijn werkgever heeft bij ontslag recht op de transitievergoeding. In het geval van de werknemer kwam dit neer op een bedrag van ruim € 20.000,00.

Actie: eisen ontslagvergoeding

Onze arbeidsrechtadvocaat schrijft vervolgens de werkgever aan met de mededeling dat de werknemer niet zomaar zal instemmen met een ontslag, zonder dat hij enige ontslagvergoeding ontvangt. Hoewel de werkgever zich aanvankelijk verzet tegen de betaling van de ontslagvergoeding, gaat hij uiteindelijk overstag: de transitievergoeding wordt overgemaakt.

Conclusie: vergoeding ontvangen

Gelukkig liet deze werknemer zich dus niet zomaar zonder ontslagvergoeding wegsturen en ging uiteindelijk de deur uit met een vergoeding ter grootte van ruim 8 maandsalarissen.

Ons advies is dan ook: onderteken nooit direct een dergelijk voorstel van een werkgever, maar neem eerst contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.

Contact

Ons team staat bij iedere hulpvraag voor u klaar

Heeft u een vraag of wilt u een probleem aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op. Dat kan telefonisch of via het contactformulier. Wij reageren zo snel mogelijk, ook tijdens avonduren en in het weekend.

Contact
Frans Joosten oprichter en Advocaat letselschade, verzekeringsrecht en arbeidsrecht bij Joosten Advocaten