Ongeluk bij paardrijden: ruiter of eigenaar aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Bent u een paardenliefhebber? Dan weet u vast en zeker dat paardrijden risico’s met zich meebrengt. In het overgrote deel van de gevallen gaat het goed, maar dieren blijven onvoorspelbaar, dus kan er altijd iets gebeuren. Is bij een paardrijd-ongeval de ruiter of eigenaar aansprakelijk? Wij zetten de feiten voor u op een rijtje, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Aansprakelijkheid bij paardrijden

Niet iedereen mag zomaar paardrijden. Paarden zijn immers dieren en dieren zijn uiteindelijk nooit helemaal berekenbaar. Zelfs het meest makke beestje van de manege kan een onverwachtse beweging maken. Dit kan leiden tot valpartijen, maar ook beten en trappen. Dit kan weer leiden tot fiks letsel, zoals:

  • Ernstige wonden
  • Botbreuken, van een vinger tot de rug of bekkenbodem
  • Een hersenschudding
  • Verlamming

Daarom vinden paardrijlessen en losse ritten onder begeleiding plaats. Toch zijn ongelukken niet uitgesloten. Hoe het zit met de aansprakelijkheid bij een ongeval met een paard, hangt af van de situatie. De aansprakelijkheid ligt altijd voor ten minste 50% bij de manege of, als er geen manege tussen zit, de eigenaar van het paard. Ook als deze partijen in hun voorwaarden aangeven niet aansprakelijk te zijn voor (letsel)schade.

Soms rijdt een leerling bij een manege op een paard dat niet het eigendom is van de manege. Ook dan is de manege voor 50% tot 100% aansprakelijk voor schade die wordt opgelopen bij het rijden op dit paard.

Gedeelde aansprakelijkheid bij een paardrijd-ongeluk

De eigenaar is op de hoogte van het risico van de rit en wordt geacht het dier te kennen. Tijdens een rijles of begeleide rit ligt de aansprakelijkheid dan ook vaak volledig bij de eigenaar. De eigenaar is verantwoordelijk voor het risico dat het paard schade veroorzaakt. Dit heet risico aansprakelijkheid. Er zijn echter ook situaties waarin een deel van de aansprakelijkheid bij de ruiter ligt. Bijvoorbeeld als deze duidelijk geen instructies opvolgt of het dier uitlokt. Welk percentage van de aansprakelijkheid in zo’n geval bij de ruiter ligt, wordt bepaald door de rechter. De rechter let daarbij op:

  • Materialen. Zijn het zadel en de teugels in goede staat?
  • Toezicht. Werd de ruiter goed begeleid?
  • Het paard. Was dit paard wel geschikt voor het niveau van de ruiter?
  • Gedrag. Deed de ruiter niets om het ongeval uit te lokken? Vooral bij een beet of trap van het paard is dit een belangrijke vraag.

Joosten Advocaten heeft veel ervaring met het bijstaan van slachtoffers van paardrijd-ongevallen. Door ons in te schakelen weet u zeker dat uw belangen professioneel worden behartigd en vergroot u de kans op een maximale schadevergoeding. U mag als slachtoffer immers geen kosten maken door het ongeval. Lees hier meer over het verloop van zo een procedure.

Meer weten over aansprakelijkheid bij een paardrijd-ongeluk

Hebt u vragen over de verdeling van aansprakelijkheid, bij een ongeval met een paard of andere situatie? Wij van Joosten Advocaten vertellen u met plezier meer. Neem gerust contact op of maak een vrijblijvende afspraak. We horen graag van u.